Skidlärare, RIKS

SKIDLÄRARGYMNASIET

Yrkesprogram, riksrekryterande, särskild variant. Inriktning turism och resor, skidlärare.

IMG_2970

FÖR DIG SOM…

…vill arbeta inom Sveriges snabbast växande näring – turismen.
Du är intresserad av att arbeta med människor i en trendkänslig och utåtriktad bransch och får behörighet att arbeta som skidlärare.

Klicka på bilden du är intresserad av för att komma vidare.

Skärmklipp 2014-11-04 10.16.06

OM PROGRAMMET

Utbildningen är en yrkesutbildning med yrkesutgången skidlärare med inriktning mot hotell och turism (särskild variant). Detta betyder att den är unik i sitt slag i Sverige och har riksrekrytering. Antagna elever är garanterade inackorderingsbidrag från CSN enligt deras regler. Gäller för alla oavsett vilken kommun eller nordiskt land du kommer ifrån.

VI ÄLSKAR SKIDÅKNING

Utbildningen är till för dig som vill arbeta i turistnäringen som skidlärare efter gymnasiet såväl nationellt som internationellt. Under vinterhalvåret förlägger vi två träningsdagar i veckan i Sälenfjällen, träningen består av alpin skidåkning av alla sorter samt undervisning i till exempel pedagogik, metodik eller varför inte lavin och säkerhet. Programmet blandar alltså teoretiska kunskaper med praktiska. Under ett antal veckor förläggs utbildningen ute på en arbetsplats. I årskurs 3 finns det också möjlighet att göra sin praktik utomlands.

PERSONLIG UTVECKLING

Under utbildningen tränas eleverna i att ta ansvar för gäster, deras utveckling och deras säkerhet. Under dina tre år kommer du att genomgå av Svenska Skidrådet sanktionerade stegutbildningar. Under utbildningen tränas du som elev i att ta ansvar för din personliga utveckling inom undervisande och inom skidåkning, och också i att leda grupper och olika aktiviteter. Goda kunskaper och färdigheter som skidlärare ger ökad anställningsbarhet, därför läggs stor vikt vid färdighetsträning i undervisning, åkning, service och bemötande. Ledarskapet har en viktig roll i utbildningen och den ska utveckla kunskaperna om skidläraryrket samt ge personliga färdigheter i skidåkning undervisning. Utbildningen ger dig också verktyg att leda på ett ödmjukt, modernt och effektivt sätt

FÖRKUNSKAPER

Vår yrkesutgång till skidlärare, som för övrigt endast finns på Skidlärargymnasiet, ställer också krav på goda skid och fjällkunskaper. Vid antagningsprov i skidåkning bedöms den sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Skidåkning sker i röd terräng för skolans lärare under undervisningslika former. Du bör kunna åka obehindrat i röd terräng rytmiskt och sväng i sväng när du börjar åk 1. Det är också viktigt att du kan åka och hantera olika typer av underlag med varierande förhållanden.

EFTER GYMNASIET

Du kommer att vara anställningsbar som skidlärare samt inom den breda upplevelseindustrin, både inom Sverige och utomlands. Dina arbetsuppgifter utöver att arbeta som skidlärare kan vara till exempel ansvarig för olika evenemang, konferenser eller arbeta som turistguide. Du kan också studera vidare på yrkeshögskola.

För grundläggande behörighet till högskola/universitet behöver du Svenska 2 (100

  1. p) och Svenska 3 (100 p).

Vanlig gymnasieansökan genom studie- och yrkesvägledaren på din skola.

ANSÖKNINGSKOD:

HTTURV0R

Besök gärna programmets egna hemsidor på: www.skidlarargymnasiet.se och www.malung-salensidrottsgymnasium.se

LÄRARE OCH TRÄNARE

Ulf Olmats, tel. 0280 189 82, ulf.olmats@msgskola.se

Mattias Döl, tel. 0280 189 44, mattias.dol@msgskola.se